Tag: Facebook

Εναλλακτικές Μηχανές Αναζήτησης

alternative search engines

Εισαγωγή

Οι μηχανές αναζήτησης αποτελούν από τα πιο σημαντικά εργαλεία της ανάπτυξης του ίντερνετ ενώ η ενσωμάτωση της AI (τεχνητής νοημοσύνης) δίνει παραπέρα ώθηση και νέες δυνατότητες στη χρήση τους. Εδώ και δεκαετίες κυριαρχεί η Google Search η οποία πραγματικά άλλαξε το διαδίκτυο προς το καλύτερο σε ότι αφορά την ανεύρεση των σωστών πληροφοριών που επιθυμούμε. Ακολουθεί σε μεγάλη απόσταση, η επίσης ισχυρή μηχανή αναζήτησης Bing της Microsoft. Το τίμημα όμως από τη χρήση τους είναι η σχεδόν ανεξέλεγκτη διαρροή των προσωπικών μας δεδομένων σε αυτές, στις εταιρείες δημιουργίας τους και σε δεκάδες άλλους τρίτους φορείς όπως διαφημιστικές εταιρείες αλλά και κυβερνητικές ή παρακρατικές οργανώσεις παρακολούθησης ιδιαίτερα σε αυταρχικά καθεστώτα.

Σε αυτή την λαίλαπα “νόμιμης” ή όχι παραβίασης της ανωνυμίας μας, ευτυχώς υπάρχουν κάποιες εναλλακτικές μηχανές αναζήτησης που σέβονται περισσότερο το προσωπικό μας απόρρητο! Ο οδηγός που ακολουθεί δεν είναι πλήρης, απλά βοηθά τον άπειρο χρήστη να πειραματιστεί με αυτές και να αναζητήσει εκείνες που ταιριάζουν περισσότερο στις ανάγκες του.

Εναλλακτικές μηχανές αναζήτησης

DuckDuckGo link: ίσως η καλύτερη επιλογή “αποτοξίνωσης” από την Google και την Bing της Microsoft. Ουσιαστικά πρόκειται για μια μετα-μηχανή που βασίζεται στην ανίχνευση αποτελεσμάτων από την Bing αλλά με την σημαντική διαφορά ότι “φιλτράρει” σε ικανοποιητικό βαθμό τους ιχνηλάτες (trackers) και άλλες εφαρμογές παρακολούθησης της δραστηριότητας μας καθώς και τις συγκαλυμμένες ή μη διαφημιστικές προτάσεις αποτελεσμάτων! Επίσης είναι διαθέσιμη και ως πρόσθετο σε όποιον browser χρησιμοποιούμε ενώ υπάρχει και η έτοιμη δυνατή λύση με το δικό της πρόγραμμα πλοήγησης link! Θα πρέπει να τονίσουμε ότι και εδώ υπάρχει μια μικρή διαρροή της ανωνυμίας μας για αυτό χρειάζεται να χρησιμοποιούμε επιπρόσθετα μέτρα ασφάλειας (δείτε τα προηγούμενα άρθρα).

Wikipedia link: Η πολύ γνωστή μη κερδοσκοπική εγκυκλοπαίδεια (και όχι μόνο) που βασίζεται στην ενεργητική εθελοντική μας συμμετοχή! Απλά φανταστείτε το internet πόσο ποιοτικά φτωχότερο και πόσο πιο εξαρτημένο θα ήταν από τις μεγάλες εταιρείες πληροφορικής, αν δεν υπήρχε η Wikipedia… Υποστηρίξτε το έργο της Wikipedia με όποιο ποσό μπορείτε (ακόμα και 2€), Donate link

Openverse link: Αρκετά αξιόλογη και μη κερδοσκοπική πρόταση αναζήτησης ιδιαίτερα για media που δεν έχουν copyright!

Ecosia link: Η “πράσινη” απάντηση στην Google από τον ομώνυμο μη κερδοκοπικό οργανισμό! Διατίθεται και με ολοκληρωμένο πρόγραμμα πλοήγησης (browser) link.

Brave Search link: Από τον ομώνυμο οργανισμό που παρέχει ικανοποιητικό επίπεδο ασφάλειας και ανωνυμίας. Ο Brave προσφέρεται και σε browser, με VPN και άλλες λύσεις ασφαλείας.

Αποφύγετε μηχανές αναζήτησης όπως: Yahoo, Yandex (ρωσική), Baidu (κινεζική), κλπ που χωλαίνουν δραματικά στον σεβασμό του προσωπικού μας απορρήτου…
Επίσης να είστε προσεκτικοί στην χρήση των ιδιωτικών μηχανών αναζήτησης σε διάφορα sites και εφαρμογές πχ στο YouTube, X (twitter), Facebook, Instagram, κλπ όπου κατά κανόνα έχουμε ασύδοτη διαρροή των προσωπικών δεδομένων μας!

Σύνδεσμοι για εύρεση και κριτικές των search engines

Search Engine Journal link (χρήσιμες πληροφορίες και προτάσεις)

Wikipedia Search Engine link (προσεγμένο άρθρο με ιστορική αναδρομή)

Proton Blog (article) link (πολύ καλό εισαγωγικό άρθρο ανάλυσης των εναλλακτικών search engines)

Αντί επιλόγου

Όταν συνδυάζουμε μια εναλλακτική μηχανή αναζήτησης με άλλα μέτρα ασφαλείας, ενισχύουμε σημαντικά την ανωνυμία μας στο ίντερνετ. Διαβάστε τα προηγούμενα άρθρα για περισσότερες πληροφορίες και λύσεις.