Tag: DuckDuckGo

Εναλλακτικές Μηχανές Αναζήτησης

alternative search engines

Εισαγωγή

Οι μηχανές αναζήτησης αποτελούν από τα πιο σημαντικά εργαλεία της ανάπτυξης του ίντερνετ ενώ η ενσωμάτωση της AI (τεχνητής νοημοσύνης) δίνει παραπέρα ώθηση και νέες δυνατότητες στη χρήση τους. Εδώ και δεκαετίες κυριαρχεί η Google Search η οποία πραγματικά άλλαξε το διαδίκτυο προς το καλύτερο σε ότι αφορά την ανεύρεση των σωστών πληροφοριών που επιθυμούμε. Ακολουθεί σε μεγάλη απόσταση, η επίσης ισχυρή μηχανή αναζήτησης Bing της Microsoft. Το τίμημα όμως από τη χρήση τους είναι η σχεδόν ανεξέλεγκτη διαρροή των προσωπικών μας δεδομένων σε αυτές, στις εταιρείες δημιουργίας τους και σε δεκάδες άλλους τρίτους φορείς όπως διαφημιστικές εταιρείες αλλά και κυβερνητικές ή παρακρατικές οργανώσεις παρακολούθησης ιδιαίτερα σε αυταρχικά καθεστώτα.

Σε αυτή την λαίλαπα “νόμιμης” ή όχι παραβίασης της ανωνυμίας μας, ευτυχώς υπάρχουν κάποιες εναλλακτικές μηχανές αναζήτησης που σέβονται περισσότερο το προσωπικό μας απόρρητο! Ο οδηγός που ακολουθεί δεν είναι πλήρης, απλά βοηθά τον άπειρο χρήστη να πειραματιστεί με αυτές και να αναζητήσει εκείνες που ταιριάζουν περισσότερο στις ανάγκες του.

Εναλλακτικές μηχανές αναζήτησης

DuckDuckGo link: ίσως η καλύτερη επιλογή “αποτοξίνωσης” από την Google και την Bing της Microsoft. Ουσιαστικά πρόκειται για μια μετα-μηχανή που βασίζεται στην ανίχνευση αποτελεσμάτων από την Bing αλλά με την σημαντική διαφορά ότι “φιλτράρει” σε ικανοποιητικό βαθμό τους ιχνηλάτες (trackers) και άλλες εφαρμογές παρακολούθησης της δραστηριότητας μας καθώς και τις συγκαλυμμένες ή μη διαφημιστικές προτάσεις αποτελεσμάτων! Επίσης είναι διαθέσιμη και ως πρόσθετο σε όποιον browser χρησιμοποιούμε ενώ υπάρχει και η έτοιμη δυνατή λύση με το δικό της πρόγραμμα πλοήγησης link! Θα πρέπει να τονίσουμε ότι και εδώ υπάρχει μια μικρή διαρροή της ανωνυμίας μας για αυτό χρειάζεται να χρησιμοποιούμε επιπρόσθετα μέτρα ασφάλειας (δείτε τα προηγούμενα άρθρα).

Wikipedia link: Η πολύ γνωστή μη κερδοσκοπική εγκυκλοπαίδεια (και όχι μόνο) που βασίζεται στην ενεργητική εθελοντική μας συμμετοχή! Απλά φανταστείτε το internet πόσο ποιοτικά φτωχότερο και πόσο πιο εξαρτημένο θα ήταν από τις μεγάλες εταιρείες πληροφορικής, αν δεν υπήρχε η Wikipedia… Υποστηρίξτε το έργο της Wikipedia με όποιο ποσό μπορείτε (ακόμα και 2€), Donate link

Openverse link: Αρκετά αξιόλογη και μη κερδοσκοπική πρόταση αναζήτησης ιδιαίτερα για media που δεν έχουν copyright!

Ecosia link: Η “πράσινη” απάντηση στην Google από τον ομώνυμο μη κερδοκοπικό οργανισμό! Διατίθεται και με ολοκληρωμένο πρόγραμμα πλοήγησης (browser) link.

Brave Search link: Από τον ομώνυμο οργανισμό που παρέχει ικανοποιητικό επίπεδο ασφάλειας και ανωνυμίας. Ο Brave προσφέρεται και σε browser, με VPN και άλλες λύσεις ασφαλείας.

Αποφύγετε μηχανές αναζήτησης όπως: Yahoo, Yandex (ρωσική), Baidu (κινεζική), κλπ που χωλαίνουν δραματικά στον σεβασμό του προσωπικού μας απορρήτου…
Επίσης να είστε προσεκτικοί στην χρήση των ιδιωτικών μηχανών αναζήτησης σε διάφορα sites και εφαρμογές πχ στο YouTube, X (twitter), Facebook, Instagram, κλπ όπου κατά κανόνα έχουμε ασύδοτη διαρροή των προσωπικών δεδομένων μας!

Σύνδεσμοι για εύρεση και κριτικές των search engines

Search Engine Journal link (χρήσιμες πληροφορίες και προτάσεις)

Wikipedia Search Engine link (προσεγμένο άρθρο με ιστορική αναδρομή)

Proton Blog (article) link (πολύ καλό εισαγωγικό άρθρο ανάλυσης των εναλλακτικών search engines)

Αντί επιλόγου

Όταν συνδυάζουμε μια εναλλακτική μηχανή αναζήτησης με άλλα μέτρα ασφαλείας, ενισχύουμε σημαντικά την ανωνυμία μας στο ίντερνετ. Διαβάστε τα προηγούμενα άρθρα για περισσότερες πληροφορίες και λύσεις.

Προγράμματα περιήγησης (browsers) και Απόρρητο

browsers

Γενικές πληροφορίες και επιλογές

Από τα πιο σημαντικά βήματα για την ασφάλεια και την προστασία του απορρήτου μας στο διαδίκτυο, είναι το πρόγραμμα περιήγησης που θα προτιμήσουμε (browser, φυλλομετρητής) και ακόμα περισσότερο οι ρυθμίσεις που θα κάνουμε σε αυτό. Οι πιο γνωστοί είναι οι Chrome (της Google), Edge (της Microsoft) και Firefox (από τον μη κερδοκοπικό οργανισμό Mozilla). Ο Chrome κυριαρχεί στις προτιμήσεις των περισσότερων χρηστών του ίντερνετ, τόσο διεθνώς όσο και στη χώρα μας, χάρη στο πετυχημένο μονοπωλιακό marketing από την Google. Παράλληλα αν δεν κάνουμε τις απαραίτητες ρυθμίσεις είναι και ο πιο επισφαλής για την ανωνυμία και το απόρρητο μας στο διαδίκτυο!
Ας δούμε μερικά χαρακτηριστικά και ιδιαιτερότητες του καθενός και τις ρυθμίσεις που θα πρέπει να κάνουμε:

* Chrome (Google): παρ’ ότι βασίζεται στο Chromium που είναι πρόγραμμα ελεύθερου και ανοικτού κώδικα, η Google με διάφορα επίμονα τεχνάσματα θα σας παρασύρει να κάνετε και να συνδέσετε ένα λογαριασμό με αυτήν κερδίζοντας δήθεν διάφορα προνόμια ασφάλειας και εξατομίκευσης… Στην πραγματικότητα αυτό που θα πετύχετε είναι να έχετε πάντα μερική ή ολική διαρροή των δεδομένων σας στη Google! Οπότε αποφύγετε ως πρώτο βήμα τη δημιουργία λογαριασμού ή την σύνδεση του με την συγκεκριμένη εταιρεία και προτιμήστε ένα προφίλ ως απλός επισκέπτης (Guest) – η επιλογή βρίσκεται συνήθως πάνω δεξιά σαν ένα εικονίδιο ατόμου. Ανεξάρτητα από την σύνδεση ή όχι του λογαριασμού σας με τη Google, συνιστώνται τα ακόλουθα: Πηγαίνετε πάνω δεξιά στις 3 κάθετες κουκίδες και κάντε κλικ ώστε να δείτε στο νέο μενού επιλογών τις Ρυθμίσεις. Από τις ρυθμίσεις επιλέξτε Απόρρητο και Ασφάλεια > Διαγραφή δεδομένων περιήγησης (Delete browsing data) > επιλέξτε ως χρόνο από την αρχή και σε τακτική βάση πχ κάθε εβδομάδα, κλικ σε όλες τις επιλογές διεγράψτε τα πάντα εκτός από τους κωδικούς σας (αν δυσκολεύεστε να τους θυμάστε). Στο ίδιο υπομενού Απόρρητο και Ασφάλεια επιλέξτε Ασφάλεια περιήγησης (Safe Browsing) > Κανονική προστασία και πιο κάτω > χρήση ασφαλούς DNS > επιλέξτε dns provider όποιον θέλετε αν και συστήνεται να δείτε το σχετικό μας άρθρο ➥ για καλύτερες επιλογές. Δείτε και τις άλλες επιλογές του μενού ρυθμίσεων και αποφύγετε να τσεκάρετε χαρακτηριστικά που δεν γνωρίζετε τι ακριβώς κάνουν και ας τα προτείνει η Google! Με τα προηγούμενα έχετε περιορίσει αρκετά τα δεδομένα που διαρρέουν στη Google. Συνολικά δεν τον προτείνω ως επιλογή τον Chrome γιατί έχει πολές παγίδες – για τον απλό χρήστη – παραβίασης της ανωνυμίας του χωρίς να το γνωρίζει, ο δε “προχωρημένος” χρήστης θα χρειαστεί τουλάχιστον 10 λεπτά για να κάνει όλες τις απαιτούμενες παραμετροποιήσεις ασφάλειας και ανωνυμίας! Εναλλακτικά αν είστε “εξαρτημένος” από τον Chrome, προτιμήστε τουλάχιστον το πρωτότυπο έργο – browser Chromium link κάνοντας και εδώ τις προτεινόμενες ενέργειες που αναφέρθηκαν.

* Edge (Microsoft): Το ίδιο έργο με άλλο όνομα αντί για Google, πλέον εδώ η διαρροή των δεδομένων σας γίνεται κυρίως στη Microsoft! Βασίζεται επίσης στον Chromium και έχει ακριβώς τους ίδιους περιορισμούς με τον Chrome και απαιτούνται οι ίδιες ενέργειες παραμετροποίησης που προαναφέρθηκαν. Επίσης δεν προτείνεται σαν επιλογή browser.

* Firefox (Mozilla): Κατά την ταπεινή μου γνώμη αποτελεί την καλύτερη επιλογή, με ξεκάθαρη πολιτική σεβασμού της ανωνυμίας και του απορρήτου μας. Είναι έργο του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Mozilla link και μπορείτε να τον κατεβάσετε από εδώ link . Στον Firefox οι ελάχιστα απαιτούμενες ενέργειες για την ενίσχυση του απορρήτου μας είναι οι εξής: Από το μενού πάνω δεξιά με τις 3 παράλληλες γραμμές > Ρυθμίσεις > Απόρρητο και ασφάλεια > επιλέγουμε ή Ισορροπημένη (Τυπική) λειτουργία ή Αυστηρή (συνιστάται). Πιο κάτω επιλέξτε τα Tell websites not to sell or share my data και Send websites a “Do Not Track” request, αν και η συντριπτική πλειοψηφία των sites αγνοούν προκλητικά αυτά τα αιτήματα μας! Παρακάτω στο Ιστορικό, κάντε τις ίδιες ενέργειες που αναφέρθηκαν για τον Chrome. Τέλος στο κατώτερο τμήμα των επιλογών που βρίσκεστε, θα δείτε και εδώ την επιλογή DNS over HTTPS και προτιμήστε την Μέγιστη Προστασία με τον DNS Provider που επιθυμείτε (δείτε τις σχετικές οδηγίες που αναφέρθηκαν για τον Chrome).

* Υπάρχουν και άλλοι browsers που βασίζονται συνήθως είτε στον κώδικα του Firefox είτε στον κώδικα του Chromium (πχ ο αρκετά καλός Mullvad link) και φυσικά υπάρχει ο Tor Browser link που αποτελεί ως τώρα, την ύψιστη επιλογή – την ναυαρχίδα ασφάλειας και προστασίας του απορρήτου – θα αναρτηθεί ξεχωριστό άρθρο – ο οποίος δουλεύει μέσα από τα μη κερδοσκοπικά εναλλακτικά δίκτυα Tor που έχουν μπει στο μάτι όλων των μυστικών υπηρεσιών και πολυεθνικών εταιρειών (διαφημιστικές, πληροφορικής) να τα αποδυναμώσουν!!!

Επίσης σε ξεχωριστό άρθρο θα αναφέρουμε τα σημαντικά πλεονεκτήματα ως μηχανή αναζήτησης να χρησιμοποιούμε το DuckDuckGo link αντί για την μηχανή αναζήτησης της Google και την αντίστοιχη μηχανή Bing της Microsoft.

Συμπλήρωμα – Επεκτάσεις – Incognito

  • Για όλους τους προαναφερόμενους browsers, είναι διαθέσιμα μικρά προγράμματα – επεκτάσεις ή πρόσθετα (add-ons) που συμπληρώνουν αυτόματα ενέργειες ενίσχυσης της ασφάλειας ή διευκόλυνσης της πλοήγησης σας στο ίντερνετ, μεταφράσεις, αλλαγής εμφάνισης του browser, κλπ. Να είστε πολύ προσεκτικοί στις επιλογές σας γιατί κατά κανόνα αυτά τα πρόσθετα αντλούν προσωπικές πληροφορίες για εσάς! Επίσης η εγκατάσταση και χρήση πολλών πρόσθετων επιβραδύνει την ταχύτητα πλοήγησης!
    Θα πρότεινα ανεπιφύλακτα σε όποιον browser και αν χρησιμοποιείτε, το με κερδοσκοπικό πρόσθετο Privacy Badger link για μια πιο ασφαλή και ανώνυμη περιήγηση στο διαδίκτυο, το οποίο είναι διαθέσιμο και για κινητά Android με Firefox σαν πρόγραμμα περιήγησης σε αυτά.
  • Τέλος, οι περισσότεροι browsers έχουν την επιλογή Incognito (Ιδιωτική) περιήγηση που είναι αρκετά χρήσιμη κυρίως σε περιβάλλοντα εργασίας (γραφεία με άλλους συναδέλφους, εργασία σε εταιρείες, κλπ). Έχει το πλεονέκτημα ότι όταν θα κλείσετε τον browser, διαγράφονται τα περισσότερα δεδομένα σας και έτσι “τρίτα – αδιάκριτα μάτια” στον χώρο εργασίας σας δεν μπορούν εύκολα να δουν τι κάνατε! Σε καμμιά περίπτωση όμως δεν πρέπει να γίνεται σύγχυση ότι η χρήση incognito σας προστατεύει και από τους online “τρίτους φορείς”!

Ανακεφαλαίωση δημοσιεύσεων – Μέρος 1ο

Ειδική δημοσίευση με πρόσθετες πληροφορίες στην Περιοχή Μελών – σχετική ανάρτηση link